PAGES

Friday, April 8, 2011

Be careful when you are having a teabreak

Dear readers, followers/visitors & Blogger
Today I received one email mengenai satu kes penipuan atau yang biasa disebut-sebut oleh orang ramai sebagai 'pau'. I kalau dapat mesej or email yang berbunyi seperti ini memang sangat excited bukan apa excited untuk berkongsi maklumat dan informasi kepada semua orang. Kejadian ini berlaku minggu lepas dan lokasi kejadian di salah satu coffee shop di Ampang. Sedang lelaki itu tengah syok minum tiba-tiba datang seorang mamat nih bertanya kalau-kalau dia boleh tumpang sekaki duduk di meja yang sama. Tanpa syak wasangka kawan kita tadi tu pun setuju dan duduklah mereka di satu meja yang sama. 
After a few minutes later, lelaki misteri ini mula menunjukkan bakat lakonannya. He started his conversation with very polite dengan harapan dia boleh menyakinkan kawan kita itu dia seorang yang baik dan peramah orang nya. Kawan kita sorang nih pon apa lagi agaknya dah syok sangat dengar kelentong mamat tu dia pon layan jer mamat tu sembang. Tengah sedap borak tu kawan kita yang naif nih pun tetiba keluar statement katanya kenapa rasa kopi tu bitter sangat.....(ada unsur suspen kat sini ). Sedar-sedar jer dia dah terbaring kaku di Hospital Ampang Puteri. He completely blanked out you know !!!
Kemudian baru dia sedar yang coffee yang dia dok minum tadi telah dicampurkan dengan dadah dan semua duit  dalam akaun bank lesap satu sen tak tinggal habis bersih dan licin mamat tu sapu - mamat tu dah gunakan kad ATM dia (masa nih jugalah dia baru sedar yang agaknya time dia dah stone dia dah terbagi PIN number kat mamat tu) apa nak buat malang tidak berbau.

So please ladies and gentleman, do not assume that your drinks can only get spiked in bars and clubs - it seems that now it has spread to innocent coffee shops and cafe's. Please take care and be careful and alert at all times. Life is hard enough, don't make it any harder for yourselves or your family and friends. Semoga dengan kejadian seumpama ini kita semua dapat mengambil ikhtibar dan mempelajari sesuatu. Semoga kita sentiasa dalam lindunganNya. Amin.

 Moral of the story : Jangan mudah percaya dan terpedaya dengan kata-kata manis terutamanya orang yang tidak kita kenali.




1 comment:

  1. Hi, thanks for your advice, appreciate it, agree it can take place anyway.

    ReplyDelete

Thanks for your comments much appreciated !